Studi Kelayakan Bisnis Produksi dan Pemasaran Cake di Kota Bandung (Kasus di CV. Yeye Group)
DOI:
https://doi.org/10.26874/jt.vol18no1.95Keywords:
Business Feasibility Study, Risk analysis, ROI, NPV, PP, PIAbstract
CV. Yeye group is one of the companies engaged in the culinary business of the production and sale of fast food by opening several businesses including ramen noodles, batagor, meatballs, grilled chicken, and others. To develop its culinary business, the company plans to allocate its capital to open a new business in the field of food businesses with different types of previous businesses with the aim of reaching wider consumers and making greater profits. The new business planned by the company is making factories and marketing cakes. To find out the amount of business capital needed to establish a business, knowing the potential of the market that can be mastered and knowing the level of business feasibility if realized, it is necessary to conduct a business feasibility study based on market & marketing aspects, technical & technological aspects, organizational & management aspects, and aspects finance. The analytical tool used in this research is a business analysis based on the values ​​of PI, PP, ROI, NPV, IRR, and risk analysis. The results of the feasibility analysis show that this business is feasible to be realized, one of which is indicated by the analysis of financial aspects that produce a PI value of more than 1, the value of PP which is less than 3 years.
References
Jumingan, 2009, “Studi Kelayakan Bisnis : Teori dan Pembuatan Proposal Kelayakanâ€, Jakarta : Bumi Aksara
Kasmir, S.E.,MM dan Jakfar, S.E.,MM, 2009, “Studi Kelakan Bisnisâ€, Edisi Kedua, Cetakan 6, Jakarta : Kencana Prenada Media Grup.
Pujawan, I Nyoman, 1995, “Ekonomi Teknikâ€, Surabaya : Prima Printing
Rangkuti, Freddy, 1997, “Riset Pemasaranâ€, Jakarta : Gramedia Pustaka Utama
Sugiyono, 2008, “Metode Penelitian Bisnisâ€, Bandung: ALFABETA
Downloads
Published
Issue
Section
License
Penulis yang menyerahkan artikel di Jurnal Teknik: Media Pengembangan dan Aplikasi Teknik untuk keperluan publikasi telah mengetahui bahwa Jurnal Teknik: Media Pengembangan dan Aplikasi Teknik memberikan akses terbuka terhadap konten untuk mendukung pertukaran informasi mengenai ilmu pengetahuan, sesuai dengan penerbitan daring yang berbasis Open Access Journal dan mengikuti Creative Commons Attribution 4.0 International License. Sehingga penulis setuju dengan ketentuan-ketentuan berikut:
1. Penulis memegang hak cipta dan memberikan hak publikasi pertama kepada pihak jurnal dengan pekerjaan secara bersamaan
di bawah Creative Commons Attribution 4.0 International License yang memungkinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan
dengan pengakuan kepengarangan karya dan publikasi pertama artikel tersebut di Jurnal Teknik: Media Pengembangan dan
Aplikasi Teknik.
2. Penulis dapat melakukan perjanjian tambahan untuk hak distribusi non-eksklusif artikel yang telah diterbitkan di jurnal ini
(misalnya, posting ke sebuah repositori institusi atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan mengakui bahwa
publikasi pertama dilakukan di Jurnal Teknik: Media Pengembangan dan Aplikasi Teknik.
3. Penulis diizinkan dan didorong untuk menyebarkan karya mereka secara daring (misalnya, dalam repositori institusi atau
laman web penulis) setelah artikel terbit (proses penerbitan artikel selesai). Hal ini terkait dengan imbas dari pertukaran
informasi yang produktif (Lihat Pengaruh Open Access).